Microsoft mu Apple mı: Dünyanın en değerli şirketi olma yarışını kim kazanacak?
Son haftalarda Apple’ın değeri ile ikinci sıradaki Microsoft’un fiyatı arasındaki fark son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Microsoft, 2021 yılından bu yana ilk kez Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını yeniden kazandı.
Microsoft’un son dönemde yapay zeka çalışmalarına ağırlık vermesi nedeniyle hisselerindeki yükseliş dikkat çekiyor.
Yatırımcıların Microsoft’un yapay zeka yatırımlarına olumlu tepki vermesiyle şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 7’den fazla artış gösterdi.
Microsoft şu anda zirvede
Piyasa değeri 3 trilyon dolar civarında olan Microsoft, şu anda 2,98 trilyon dolar değeri olan Apple’ın önünde zirvede yer alıyor.
Bu kesintiye rağmen Apple, sektöründe zorlu bir rakip olmaya devam ediyor. Ancak iPhone talebi ve yavaşlayan büyümeyle ilgili endişeler hisse senedi fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.
Microsoft neden bu kadar hızlı büyümeye başladı?
Microsoft’un geçen yılki kayda değer değer kazanımlarına en büyük katkıyı sağlayanlardan biri, üretken yapay zeka pazarına erken girişi oldu.
Merkezi Redmond, Washington’da bulunan şirket, 2022’nin sonlarında OpenAI girişimine stratejik olarak 10 milyar dolar yatırım yaptı.
OpenAI’nin ChatGPT sohbet robotunun etkisi, üretken yapay zekaya olan ilginin artmasında etkili oldu.
Microsoft artık yapay zekayı kapsamlı tüketici ve kurumsal teknoloji portföyüne dahil ediyor.
Yakın zamanda yapılan bir duyuruda şirket, Windows PC klavyesine bir AI anahtarı ekleme planlarını açıkladı.
Bu yenilikçi düğme, Microsoft’un Copilot adlı yapay zeka asistanını etkinleştirmek için tasarlandı ve 30 yıl sonra klavyede yapılan ilk önemli değişiklik.
Bu gelişmeden önce Microsoft, Kasım 2023’te Copilot hizmetlerini kurumsal Office uygulama paketine entegre etmişti.
Üretken yapay zekadan yararlanan araç, teklifler sunar ve Word ve Excel gibi yazılım uygulamalarındaki görevleri otomatikleştirir.
Dünyanın en değerli şirketi olma yarışını kim kazanacak?
Microsoft, geçen yıl OpenAI teknolojisini üretkenlik yazılım paketine kusursuz bir şekilde entegre ederek bulut bilişim işinde bir canlanma başlattı.
Apple ise tam tersine zayıflayan taleple mücadele ediyor. Özellikle amiral gemisi ürünü olan ve tarihsel olarak ana gelir kaynağı olan iPhone’a olan talep azalıyor.
Kritik bir pazar olan Çin’deki zorluklar, ülke ekonomisinin pandemiden yavaş yavaş toparlanmasıyla devam ediyor ve yeniden dirilen Huawei’nin rekabeti Apple’ı zor durumda bırakıyor.
Her iki teknoloji devi de şu anda halka açık şirketlerin değerlenmesinde ortak bir ölçüt olan nispeten yüksek bir hisse fiyatı/kazanç (PE) oranına sahip.
Apple Microsoft’un gerisinde kaldı
Apple’ın piyasa değeri 14 Aralık’ta 3.081 trilyon dolara ulaşmış olsa da şirket geçen yılı yüzde 48 kârla kapatarak Microsoft’un yüzde 57’lik etkileyici yükselişinin gerisinde kaldı.
Microsoft, 2018’den bu yana gözlemlenen bir trend olan en değerli şirket olarak zaman zaman Apple’ı geride bıraktı.
Bu, özellikle 2021’de Apple’ın hisse senedi fiyatını etkileyen, koronavirüs kaynaklı tedarik zinciri kesintilerine ilişkin endişelerin ortasında geldi.
İğne Microsoft’un tarafında
Şu anda Wall Street’in hissiyatı Microsoft lehine ve herhangi bir “satış” notu yok.
Ek olarak, şirketi kapsayan komisyoncuların yüzde 90’ı ezici bir oranda hisse senedi satın almayı tavsiye ediyor.
Buna karşılık, iki “satış” notuyla karşı karşıya ve şirketi inceleyen analistlerin yalnızca üçte ikisi bunu “satın alma” olarak değerlendiriyor.
Microsoft-Apple savaşının tarihi
1990’larda Microsoft, Windows’un başarısından yararlandı ve bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri’nin en değerli şirketi olarak General Electric’in yerini aldı.
Aynı zamanda Apple, kişisel bilgisayar pazarındaki yoğun rekabet, yüksek ürün fiyatları ve yenilik eksikliği nedeniyle iflasın eşiğindeydi.
Şirket ayrıca Macintosh işletim sistemini (MacOS) modernize etmeye yönelik çok sayıda başarısız girişimden ve QuickTake dijital kameralar, PowerCD taşınabilir CD’si, ses oynatıcıları, hoparlörler ve Pippin video oyun konsolu gibi ürünlerin piyasaya sürülmesinden de zarar gördü.
Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde Steve Jobs’un CEO olarak geri dönmesinin ardından Apple’ın hisse senedi fiyatları yükselişe geçti.
2004 yılında Microsoft’un piyasa değeri 291 milyar dolar, Apple’ınki ise 26 milyar dolardı.
Bu 10 yılın sonunda Apple rakibini geçerek 297 milyar dolara ulaşmayı başardı.
O zamandan beri Apple çoğunlukla en üst sırada yer aldı. Şirket, pandeminin neden olduğu tedarik zinciri eksiklikleri konusundaki endişeler nedeniyle 2018’de Microsoft’un gerisinde kalmıştı.